divendres, 22 de juny del 2012

Sindicalista, activitat de risc

La Confederació Sindical Internacional (CSI) va fer públic, fa dues setmanes, un estudi sobre les violacions dels drets sindicals registrades el 2011, elaborat a partir de dades obtingudes de la majoria de països del món. Una de les vulneracions més flagrants és la mort violenta de sindicalistes a causa de la seva militància. Tot i que moltes persones afiliades a sindicats van perdre la vida durant l’any passat, l’estudi de la CSI xifra en 75 les morts imputables a la persecució contra les organitzacions de treballadors, deixant a banda episodis com els derivats de la Primavera àrab, on moltes persones vinculades a sindicats van morir però no degut a aquesta condició.
A la seva pàgina web, es pot accedir a les estadístiques completes, desglossades per regions del planeta, països i tipus de vulneració dels drets sindicals. Tot i que els mitjans que van fer-se ressò de l’estudi parlen de 76 assassinats de sindicalistes, les estadístiques de la CSI recullen la xifra de 75 morts. D’aquestes, no se’n registra cap a Europa, només una a l’Àfrica i és als continents americà i asiàtic on els números es disparen. De fet, els països que encapçalen la macabra llista són Colòmbia (29), Guatemala (10), el Brasil (7), Corea del Sud (6), Palestina (6) i Filipines (5).



L’activitat sindical, com la periodística, comporta un risc elevat en determinats indrets del planeta. En el cas dels informadors, és un perill més vinculat als conflictes bèl·lics i els règims dictatorials. Pel que fa al sindicalisme, el risc és major en aquells països amb una elevada conflictivitat social, sovint també amb tensions pel repartiment de la terra i l’explotació de recursos naturals. Per aquest motiu, no resulta estrany l’elevat nombre de sindicalistes assassinats a l’Amèrica Central i del Sud, ni el lideratge de Colòmbia, un país immers en un greu conflicte intern des de fa dècades.

2 comentaris :

  1. No es amb ànim de fre cap cursa morbosa, però hem sonava una xifra semblant la que havia dit Reporters sense fronteres del nombre de periodistes morts el 2011... 66 periodistes assassinats i 171 detinguts a tot el món durant el 2011.

    http://www.llibertat.cat/2012/05/1-periodista-es-assassinat-cada-5-dies-al-mon-17712

    Tristos rankings!

    ResponElimina
    Respostes
    1. En el moment de fer l'escrit, vaig dubtar de si parlar de l'assassinat de sindicalistes o peridistes. Però com que, potser per un cert corporativisme, s'informa més dels periodistes morts, vaig optar per fixar-me en el mapa dels sindicalistes morts. De totes maneres, totes dues xacres són lamentables i demostren que queda molta feina en el respecte pels DDHH.

      Gràcies pel missatge i l'enllaç.

      Elimina